De voordelen van zakelijk elektrisch leasen

Kevin Obdijk


Elektrisch rijden wint snel terrein en dat is niet gek. Waarom zou je nog blijven rondrijden in een benzineslurper als je kunt overstappen op een auto die beter is voor het milieu én je portemonnee? De overheid geeft ondernemers een duwtje in de rug met fiscale voordelen en een lage bijtelling, waardoor elektrisch leasen steeds aantrekkelijker wordt.

Tel daar het groeiende milieubewustzijn bij op en het is niet vreemd dat het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen blijft stijgen. In 2023 waren dat er al meer dan 650.000. Grote kans dat jij er binnenkort ook in rijdt. Vooral met het gemak van de vele laadoplossingen die Flexi Charge biedt is elektrisch rijden steeds interessanter. De actieradius van elektrische auto’s is enorm verbeterd. Herinner je je nog die tijd waarin je na 200 kilometer alweer een laadpaal moest zoeken? Dat is verleden tijd. Tegenwoordig halen sommige modellen 800 kilometer en kun je binnen een half uur weer onderweg zijn. Geen stress meer over lege accu’s, gewoon instappen en gaan.

Elektrische auto leasen

Los van het feit dat een elektrische auto duurzaam is, rijdt hij ook nog eens heerlijk. Geen gedoe met schakelen, nauwelijks motorgeluid en altijd vlot optrekken. Ideaal voor het woon-werkverkeer. Automerken spelen hier slim op in en brengen steeds meer elektrische modellen op de markt. Tesla en Polestar zijn volledig elektrisch, maar ook merken als Audi, BMW en Volkswagen bieden genoeg keuze. Waarom zou je voor leasen kiezen in plaats van kopen? Nou, de overheid maakt het je wel heel makkelijk. Tot 2025 betaal je geen BPM en ook geen motorrijtuigenbelasting. Dat scheelt flink in de maandelijkse kosten. Met de stijgende brandstofprijzen is het daarnaast een verademing om geen honderden euro’s meer kwijt te zijn aan benzine of diesel. En dan is er nog de lage bijtelling. In 2024 is die slechts 16% tot een catalogusprijs van 30.000 euro. Daarboven geldt een bijtelling van 22%, maar dat is nog altijd een stuk voordeliger dan bij een brandstofauto. Het mooie is dat deze percentages vijf jaar lang vaststaan, ook als je de auto verkoopt.

Milieu investeringsaftrek

Als ondernemer kun je de kosten van een elektrische auto nog verder drukken met de Milieu-investeringsaftrek, oftewel de MIA-regeling. Hiermee kun je een flink deel van de aanschafprijs aftrekken van je fiscale winst. Afhankelijk van de milieueffecten van de auto kan dat oplopen tot 45%. Een mooie meevaller. Wel belangrijk, de auto moet op de Milieulijst van RVO staan, maar daar staan genoeg modellen op. Daarnaast geldt dat niet alleen voor de auto zelf, maar ook voor de aanschaf van zakelijke laadpalen bij je bedrijf, zodat de elektrische auto’s zonder problemen kunnen worden opgeladen.

Elektrische auto’s zijn voordelig in onderhoud

Nog een pluspunt, een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele auto. Geen olie wissels, geen versnellingsbak die stuk kan gaan en minder slijtage aan bewegende onderdelen. Dat scheelt niet alleen geld, maar ook een hoop gedoe. Je hoeft niet meer elk jaar naar de garage voor een beurt. De auto geeft zelf aan wanneer er iets moet gebeuren en dat is vaak pas na vele kilometers.

Rentevoordelen bij financial lease

Als je kiest voor financial lease, ben je direct eigenaar van de auto en kun je gebruikmaken van fiscale voordelen. De BTW op het aankoopbedrag kun je terugvorderen en de rente die je betaalt, is aftrekbaar van je winst. Daarnaast zijn er vaak speciale actietarieven voor elektrische auto’s, waardoor je nog voordeliger uit bent.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment