Inschrijving KvK (Kamer van Koophandel) en aanvragen BTW nr.

Kevin Obdijk


Wanneer je als ondernemer wilt beginnen, dan is jezelf en dus je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel een belangrijke eerste stap. Dit is namelijk de officiële start van je bedrijf wat er dus ook automatisch voor zorgt dat je een BTW nummer krijgt en dus facturen kunt versturen met daarop BTW berekenen. Omdat het inschrijven bij de KvK voor verschillende dingen ontzettend belangrijk en zelfs vaak verplicht is, vertellen we je er in dit artikel alles over. Natuurlijk is dit pas het begin en is het raadzaam om van tevoren vast na te denken over bijvoorbeeld een bedrijfsplan, marktanalyse en ook  concurrentieanalyse, maar is het wel een formele stap die genomen dient te worden. Op het moment dat je staat ingeschreven, ben je namelijk pas officieel een bedrijf.

De voordelen van een KvK inschrijving

Het inschrijven bij de KvK brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst geeft het je als ondernemer de legitimiteit en betrouwbaarheid die nodig is om samen te werken met andere bedrijven en klanten. Een KvK inschrijving toont namelijk aan dat je als ondernemer serieus bent en voldoet aan de wettelijke vereisten. Daarnaast biedt de KvK informatie en hulpmiddelen om je onderneming te laten groeien. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het vinden van relevante netwerkmogelijkheden, het identificeren van potentiële marktkansen en het verkrijgen van expertise op verschillende zakelijke gebieden. Zo staan er op de website allemaal tips en tricks, die je kunnen helpen om als startende ondernemer direct goed van start te gaan.

Hoe werkt het inschrijven bij de KvK?

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is eigenlijk niet meer dan een formaliteit. Toch is dit voor veel ondernemers wel een hele belangrijke stap. Dit is vaak het moment dat je serieus met je bedrijf aan de slag gaat en misschien zelfs wel je baan bij je werkgever hebt opgezegd. Wanneer je je bedrijf officieel wilt inschrijven, dien je hiervoor online een afspraak te maken bij een kantoor bij je in de buurt. Nederland telt namelijk meerdere vestigingen, dus er is er altijd wel een in de buurt. 

Op het moment dat je naar de afspraak toe gaat, is het belangrijk dat je de juiste papieren bij je hebt, dus het inschrijfformulier en ook een geldig legitimatiebewijs. Vervolgens zal er worden gevraagd naar je bedrijfsnaam en wordt er gekeken of deze nog vrij is ja of nee. Is deze vrij, dan kan deze worden geregistreerd en ben jij de trotse eigenaar en oprichter van je eerste bedrijf. Houd er wel even rekening mee dat het inschrijven niet gratis en vaak een paar tientjes kost.

Hoe zit het met het BTW nummer?

Op het moment dat jij je onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan gaat er automatisch een seintje naar de belastingdienst en ontvang je binnen vaak een aantal werkdagen je BTW nummer thuis. Met een BTW nummer ben je namelijk gerechtigd om BTW te heffen op je producten of diensten. Dit betekent dat je als ondernemer belasting in rekening kunt brengen bij je klanten en deze kunt doorgeven aan de Belastingdienst. Een BTW nummer biedt ook voordelen voor je onderneming. Klanten die zelf BTW aangifte doen, kunnen namelijk de BTW die jij hebt berekend aftrekken van de BTW die zij moeten afdragen. Hierdoor kan jouw prijs ten opzichte van concurrenten zonder BTW nummer aantrekkelijker zijn voor klanten. Belangrijk om te weten is wel dat je ook kunt kiezen voor de KOR. Hoe dit precies zit, leggen we je hieronder uit.

Alles wat je moet weten over de KOR

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waarbij kleine ondernemers vrijgesteld kunnen worden van omzetbelasting. Benieuwd hoe deze regeling precies werkt? Wij vertellen het je stap voor stap.

Wat is de KOR?

De KOR is bedoeld voor kleine ondernemers die jaarlijks minder dan €20.000 omzet hebben. Deze regeling biedt hen de mogelijkheid om vrijgesteld te worden van het afdragen van btw. Dit kan een aanzienlijk voordeel opleveren, vooral voor startende ondernemers of zzp’ers met beperkte inkomsten.

Voor wie is de KOR?

De KOR is specifiek bedoeld voor natuurlijke personen, vennootschappen onder firma (vof’s) en maatschappen die ondernemer zijn voor de btw en voldoen aan de omzetgrens van €20.000 per jaar. Bovendien moeten zij hun onderneming in Nederland hebben gevestigd en in principe in Nederland btw plichtig zijn.

Hoe werkt de KOR?

Als je in aanmerking wilt komen voor de KOR, moet je allereerst een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Vervolgens kun je gebruikmaken van de regeling zolang je aan de voorwaarden blijft voldoen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je als ondernemer geen btw meer in rekening mag brengen aan je klanten. Ook heb je geen recht op aftrek van voorbelasting. Een ander belangrijk aspect van de KOR is dat je geen aangifte meer hoeft te doen voor de btw. Dit maakt de administratieve lasten een stuk lager, wat vooral gunstig kan zijn voor kleine ondernemers die hier weinig tijd aan kunnen besteden.

Welke gevolgen heeft de KOR?

Het vrijgesteld zijn van het afdragen van btw kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Enerzijds hoef je geen btw meer te betalen aan de Belastingdienst, wat je financieel voordeel kan opleveren. Anderzijds verlies je het recht op aftrek van voorbelasting, waardoor je mogelijk hogere kosten hebt. Het is daarom belangrijk om goed af te wegen of de KOR voor jou voordelig is. Heb je veel kosten waarover je btw betaalt? Dan kan het interessanter zijn om wel btw plichtig te blijven, zodat je deze kosten kunt aftrekken.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment