Verschil tussen een boekhouder en accountant

Kevin Obdijk


Wanneer je ondernemer bent, dan is de kans groot dat je de woorden boekhouder en accountant wel eens voorbij hebt horen en zien komen. Los van het feit dat we iedere ondernemer adviseren een goede boekhouder te nemen, zien we toch dat ze dit lang niet allemaal doen. Omdat we ons daar in dit artikel niet op gaan focussen en we het vooral belangrijk vinden om uit te leggen wat het verschil nu eigenlijk is tussen een boekhouder en accountant, laten we dit voor nu even voor wat het is. We zien namelijk ontzettend vaak dat deze twee ‘termen’ door elkaar heen worden gebruikt, wat absoluut niet klopt. Nu lijken de meeste werkzaamheden in de praktijk op elkaar en kan een accountant ook wat een boekhouder kan en andersom, maar er zijn wel degelijk verschillen. Hoe dit zit, leggen we je allemaal uit.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden en organiseren van financiële gegevens voor een bedrijf of individu. Ze zorgen ervoor dat alle transacties correct worden vastgelegd, rekeningen worden betaald en facturen worden verstuurd. Het is de taak van een boekhouder om ervoor te zorgen dat de boekhouding nauwkeurig en up-to-date is. Een boekhouder kan ook helpen bij het opstellen van financiële overzichten, zoals winst- en verliesrekeningen en balansen. Ze kunnen belastingaangiften voorbereiden en ervoor zorgen dat alle wettelijke verplichtingen worden nagekomen. Kortom, een boekhouder is gespecialiseerd in het uitvoeren van dagelijkse financiële taken en helpt bij het organiseren van de boekhouding van een bedrijf.

Wat doet een accountant?

Een accountant daarentegen heeft een bredere rol en gaat verder dan alleen het bijhouden van financiële gegevens. Een accountant analyseert financiële informatie en geeft advies aan bedrijven en individuen. Ze spelen een cruciale rol bij het evalueren van de financiële gezondheid en prestaties van een organisatie. Accountants houden zich bezig met het controleren en valideren van financiële gegevens. Ze identificeren mogelijke risico’s en fraude, en zorgen ervoor dat de boekhouding voldoet aan de geldende regels en voorschriften. Accountants kunnen ook helpen bij het opstellen van budgetten, financiële strategieën en het beheren van investeringen.

Hoe maak je de juiste keuze?

Zoals je hebt kunnen lezen is er dus wel degelijk verschil tussen een boekhouder en een accountant. Toch kunnen we ons voorstellen dat je graag zou willen weten hoe je nu de beste keuze maakt. Allereerst is het belangrijk te kijken naar je omzet. Wat we namelijk vaak zien, is dat het bij een nette omzet van meer dan twaalf miljoen aan te raden is om van een boekhouder over te stappen naar een accountant. Vaak zal een boekhouder zelf ook aangeven dat het voor hem of haar niet meer te doen is en zal je dan vaak ook doorverwijzen naar een accountantskantoor waar ze veel mee samenwerken.

Verschillen in kosten tussen boekhouder en accountant

De verschillen tussen een boekhouder en accountant kunnen flink uiteenlopen. Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat het moment waarop je de overstap maakt van een boekhouder naar een accountant, je vaak ook aan veel meer verplichtingen moet voldoen. De meerprijs die je gaat betalen zit hem dan dus ook niet zozeer in alleen het hogere uurtarief, maar ook in het aantal uren dat nodig is om alle werkzaamheden te kunnen verrichten. Om je een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven, hebben we de kosten voor je op een rijtje gezet.

Opleiding en ervaring

Boekhouders hebben doorgaans een minder uitgebreide opleiding dan accountants. Hierdoor ligt hun uurtarief ook lager. Als we kijken naar de werkzaamheden, dan zien we dat  boekhouders zich doorgaans bezighouden met basistaken zoals het verwerken van facturen, het bijhouden van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening. Accountants kunnen daarnaast ook complexere taken uitvoeren, zoals het uitvoeren van controles, het geven van fiscaal advies en het begeleiden bij fusies en overnames.

In de praktijk kun je de volgende tarieven verwachten:

Boekhouder: €50,- tot €80,- per uur

Accountant: €100,- tot €200,- per uur

Naast het uurtarief, moet je ook rekening houden met andere kosten, zoals:

  • Kosten voor het opmaken van de jaarrekening
  • Kosten voor het uitvoeren van controles
  • Kosten voor fiscaal advies

Het is dus belangrijk om vooraf goed te bepalen welke werkzaamheden je nodig hebt, voordat je een boekhouder of accountant inschakelt. Je kunt dan offertes opvragen bij verschillende partijen om een goed vergelijk te kunnen maken van de kosten, zodat je een keuze kunt maken die het beste bij jouw situatie en bedrijf past.

Tips om te besparen op de kosten van een boekhouder of accountant

Als laatste willen we je nog graag een aantal tips meegeven die je kunnen helpen bij het besparen op de kosten voor een boekhouder of accountant. Belangrijk is alleen wel dat je de belangrijkste werkzaamheden wel laat uitvoeren, zodat je ook zeker weet dat je boekhouding klopt. Niet alleen voor de fiscus, maar ook zodat je zelf weet hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt bijvoorbeeld zelf je facturen inboeken en je bankmutaties bijhouden.

Sommige boekhouders en accountants bieden pakketprijzen aan voor een vast bedrag per maand of per jaar. Dit kan voordelig zijn als je van tevoren weet hoeveel werkzaamheden je nodig hebt. Vooral wanneer je een zzp’er bent, zit je er niet op te wachten om straks 200 euro of meer per maand te moeten betalen aan een boekhouder.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment