Wat is een DGA salaris?

Kevin Obdijk


Een DGA salaris, wat is het? Hoeveel is het en wanneer kun je hier aanspraak op maken? Allemaal zaken waarvan we ons goed kunnen voorstellen dat je hier antwoord op wilt hebben. Vooral wanneer je op het punt staat om van een eenmanszaak of VOF naar een VB te gaan en dus ‘verplicht’ bent jezelf een DGA salaris uit te betalen. Daarom hebben wij in dit artikel stap voor stap uitgelegd hoe dit precies zit, welke voordelen het heeft en wat de gevolgen zijn van een te laag, maar ook te hoog DGA salaris.

Wat is een DGA?

DGA staat voor Directeur Grootaandeelhouder. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt allemaal reuze mee. Een DGA is namelijk de eigenaar van een besloten vennootschap (bv) die ook als directeur van diezelfde vennootschap werkzaam is. De DGA heeft dus een dubbele rol: enerzijds is hij of zij eigenaar van het bedrijf, anderzijds is de DGA verantwoordelijk voor de leiding van het bedrijf. Overigens is het wel goed om te weten dat je ook in je eentje een BV kunt starten, mits je natuurlijk voldoende winst hebt, aangezien het anders fiscaal niet aantrekkelijk is.

Wat is het DGA salaris en is het verplicht?

Als we kijken naar de rol als DGA, dan ben je natuurlijk zowel aandeelhouder als werknemer van je eigen BV. Vooral wanneer je een eenmanszaak hebt, is het dus logisch dat je overal zelf voor verantwoordelijk bent. Als we kijken naar een groter bedrijf, dan zien we dat je aan DGA wordt aangemerkt op het moment dat je meer dan 5 procent van de aandelen van deze BV bezit. Dit noemen ze ook wel met een duur woord ‘aanmerkelijk belang’.

Als DGA kun je niet zomaar afstand doen van je salaris, iets wat in een eenmanszaak of VOF natuurlijk wel gewoon kan. Ook een lager loon dan het vastgestelde DGA salaris kan niet, uiteraard zijn er uitzonderingen, maar daarover later meer. De reden dat dit namelijk niet kan, is omdat je jezelf anders alleen dividend uit kunt betalen, waarover je uiteindelijk minder belasting betaalt. 

Te laag DGA salaris uitbetalen

Het DGA salaris ligt voor 2024 op 56.000 euro per jaar. Toch kan het zijn dat je dit niet kunt betalen. Stel dat je bijvoorbeeld een wat minder goed jaar hebt gedraaid, dan zal het een beetje vreemd zijn dat dit alsnog verplicht is. Bij uitzondering mag je jezelf dan minder uitbetalen. Dit is overigens niet iets wat je zo even zelf mag bepalen. Daarvoor moet je een verzoek indienen bij de belastingdienst die uiteindelijk een oordeel moet vellen over jouw situatie.

Alternatieve Vergoedingen voor de DGA

Naast het DGA salaris zijn er nog een aantal andere manieren om de DGA (of jezelf als DGA) te belonen. Deze alternatieve vergoedingen kunnen het netto inkomen van de DGA verhogen, zonder dat dit ten koste gaat van de vennootschapsbelasting of de premies voor de sociale verzekeringen. Dit kan dus in bepaalde gevallen best interessant zijn. Belangrijk is alleen wel dat je precies weet wat wel of niet kan worden opgevoerd als kosten, maar als het goed is heb je hier een boekhouder of accountant voor.

Onkostenvergoeding

De DGA kan een vergoeding krijgen voor zakelijke kosten die hij of zij voor de vennootschap maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor:

  • Reiskosten
  • Representatiekosten
  • Lunchkosten
  • Abonnementen
  • Vakliteratuur

Het is belangrijk dat de onkostenvergoeding zakelijk is en dat er bewijsstukken zijn van de gemaakte kosten. Zo is een vakantie naar Spanje in de zomervakantie met 4 personen een beetje een vreemde kostenpost. Let dus goed op dat je je ook daadwerkelijk houdt aan de regels om problemen te voorkomen.

Auto van de zaak

De DGA kan een auto van de zaak ter beschikking krijgen. De fiscale gevolgen van een auto van de zaak hangen af van de uitstoot wat uiteindelijk de hoogte van je BPM bepaalt. Belangrijk is wel dat je goed nadenkt over het feit of je deze lasten kunt dragen. Een dure leasewagen is ontzettend mooi, maar niet als je er iedere maand buikpijn van hebt dat ze ruim duizend euro afschrijven.

Pensioenvoorziening

Als ondernemer en in dit geval DGA moet je ook goed nadenken over je pensioen. Dit is het voordeel wat je als DGA hebt. Je kunt namelijk pensioen opbouwen via de vennootschap. Dit heeft als voordeel dat je kosten voor je pensioenvoorziening kunnen worden afgetrokken van de kosten. 

Laat je adviseren

Sta jij op het moment om van een eenmanszaak of VOF naar een BV te gaan? Dan is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Zo is er een kantelpunt van ongeveer 100.000 euro netto winst om over te gaan naar een BV, maar toch kan het zijn dat dit niet in ieder geval zo is. Daarom is het aan te raden met een goede boekhouder of accountant in gesprek te gaan en samen te kijken naar jouw specifieke situatie.

Het bericht Wat is een DGA salaris? verscheen eerst op Ondernemersblog.nl.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment