Welk belastingvoordeel heb je als BV

Kevin Obdijk


Wanneer we het hebben over het starten van een onderneming, dan is de de eerste stap het bepalen van de rechtsvorm. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar ook een VOF of BV. Vooral deze laatste is interessant, omdat je dan met andere wet- en regelgeving te maken hebt als het gaat om het betalen van belasting. Natuurlijk ben je als BV ook verplicht om belasting te betalen, alleen zit het dan net even anders dan bij een eenmanszaak. Sterker nog, wanneer je op een bepaald punt komt qua omzet en uiteindelijk ook winst, dan is het zelfs voordeliger qua belastingdruk om over te gaan naar een BV. Hoe dit precies werkt en welk belastingvoordeel een BV heeft, leggen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit.

De belasting die je betaald bij een BV

Als we kijken naar de regels die gelden in 2024, dan zien we dat je als BV 19 procent vennootschapsbelasting betaald over een winst tot 200.000 euro. Alle winst die je daarboven maakt, betaal je 25,8% belasting over. Als we kijken naar de inkomstenbelasting die je als BV moet afdragen, dan is die 36,97 procent tot een bedrag van 75.518 euro. Alles daarboven wordt belast met 49,5 procent. Goed om te weten, is dat je qua belasting misschien minder betaalt dan bij een VOF of eenmanszaak, maar je uiteindelijk wel veel minder aftrekposten hebt. Dit is dan ook een belangrijke afweging die je moet maken om te kiezen voor een BV.

De belastingen als eenmanszaak

Om een goed beeld te krijgen van het belastingvoordeel van een BV, is het goed eerst even te kijken naar de belastingen die je betaalt als eenmanszaak. De eerste en ook enige belasting die je betaald, is de inkomstenbelasting. Belangrijk is dat je hier wel eerst je fiscale voordelen af mag trekken, zoals de MKB winstvrijstelling, de kleine investeringsaftrek en ook de zelfstandigenaftrek. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel minder belastbare winst overhoudt en dus ook minder hoeft te betalen. Wat ook goed is om te onthouden, is dat inkomensafhankelijke arbeidskorting en bijdrage Zorgverzekeringswet hierin meetellen. Deze worden namelijk berekend op basis van je winst.

De belastingen als BV

Als DGA van een BV in 2024 ontvang je salaris, waarover je inkomstenbelasting betaalt. De zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling gelden niet voor DGA’s. Je profiteert wel van de inkomensafhankelijke arbeidskorting, algemene heffingskorting en premie Zorgverzekeringswet over je salaris. De winst die na vennootschapsbelasting in de BV overblijft, kun je laten zitten of uitkeren als dividend. Over dividend betaal je inkomstenbelasting in box 2. In 2024 bedraagt dit tarief 26,9% tot een dividenduitkering van € 67.000,-. Daarboven is het tarief 33%. De BV betaalt vennootschapsbelasting over de behaalde winst. Tot € 200.000 winst is dit tarief 19%. Over het deel van de winst boven de € 200.000 bedraagt het tarief 25,8%.

Waar ligt het omslagpunt?

Nu je precies weet welke belastingvoordelen een BV en ook een eenmanszaak heeft, is het goed om eens te kijken naar het moment waarop je van een eenmanszaak of VOF naar een BV gaat. Waar veel mensen namelijk vaak denken dat ze dit redelijk snel kunnen doen, blijkt dit in de praktijk enorm mee te vallen. Allereerst is het los van het daadwerkelijke kantelpunt qua winst, ook belangrijk hoe je persoonlijke situatie eruitziet. Zo kan het zijn dat je liever een paar honderd euro per jaar meer aan belasting betaald, maar wel een BV bent bijvoorbeeld. Als we kijken naar het kantelpunt in 2024, dan zien we dat een winst voor ondernemersaftrek van 105.000 euro de grens is waarop je moet nadenken over een BV.

Welke extra kosten krijg je bij een BV

Wanneer je de keuze maakt om naar een BV te gaan, dan moet je er ook rekening mee houden dat je ineens voor andere kosten komt te staan. Als BV is het bijvoorbeeld verplicht om een jaarrekening op te laten maken, het doen van aangifte vennootschapsbelasting en de salarisadministratie. Het kan dus heel goed zijn dat je net op het punt zit om wel of niet naar een BV te gaan, maar het gezien de kosten veel verstandiger is om een eenmanszaak of VOF te blijven. Daarbij komt natuurlijk ook dat je kosten krijgt voor het oprichten van een BV.

Laat je goed adviseren

Wanneer je altijd zelf je boekhouding hebt gedaan, is het goed om eens met een boekhouder of accountant in gesprek te gaan over welke keuze voor jou verstandig is. Zo kan het heel goed zijn dat je qua cijfers prima naar een BV zou kunnen om te profiteren van belastingvoordeel, maar er zijn andere zaken waardoor je dit beter niet kunt doen. Ons advies is daarom ook om je te laten adviseren door een boekhouder of accountant, die op basis van cijfers en je persoonlijke situatie een goed advies kan uitbrengen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment