Alles wat je moet weten over het beveiligen van je bedrijfsinformatie

Kevin Obdijk


Zeg eens eerlijk, slaap jij als ondernemer altijd op beide oren? Of spookt er weleens de gedachte door je hoofd dat iemand met jouw kostbare bedrijfsgeheimen aan de haal kan gaan? Juist ja, ik dacht het al. Laat me je een handje helpen. Laten we eens gaan kijken naar wat het beschermen van wat jouw business zo uniek maakt. En nee, dit is geen hogere wiskunde of abracadabra; het draait allemaal om goede digitrust.nl.

Eerste stapjes naar een fort Knox voor je data

Stel je bedrijf als een onneembare vesting. Klinkt goed, toch? Nou, daarvoor moet je beginnen bij de basis: sterke sloten op de digitale deuren zetten. Maar hoe doe je dat zonder te verzanden in technisch mumbo jumbo? Simpelweg door te starten met sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie waar mogelijk. Kleine moeite, groot effect.

De rol van informatiebeveiliging

Hier komt het echte werk kijken: Informatiebeveiliging. Dit is zeg maar de bodyguard voor al jouw gevoelige info. Het gaat niet alleen om het installeren van antivirussoftware – wat natuurlijk ook belangrijk is – maar ook om bewustwording binnen je team creëren. Leer ze vissenkom theorie: Als iedereen kan zien wat er binnen zwemt, hoelang blijft die vis dan veilig?

Cloudservices: vriend of vijand?

Tegenwoordig zweert bijna elke ondernemer bij cloudopslag – en terecht! Superhandig en flexibel werken waar en wanneer je wilt. Maar let op: niet elke cloud is zo pluizig als hij lijkt. Zorg ervoor dat jouw keuze qua provider staat als een huis qua beveiligingsmaatregelen.

Ga voor goud met encryptie

Weet je nog die films waarin geheime documenten in code werden geschreven? Welkom in de 21e eeuw! Encryptie is je moderne geheimtaal die ervoor zorgt dat zelfs als iemand toegang krijgt tot jouw gegevens, ze er niets mee kunnen zonder de sleutel.

Blijf alert met regelmatige updates

Eén keer instellen en klaar is Kees? Was het maar zo’n feest! De digitale wereld verandert continu en kwaadwillenden slapen nooit. Dus hou die software up-to-date en voer regelmatig checks uit om te zien of alles nog wel snor zit met die beveiliging van jou. Veel mensen wachten lang met het doen van updates, dit brengt dan ook direct de nodige risico’s met zich mee. Hoe langer je wacht, hoe meer kans je hebt om gehackt te worden.

Schep orde in chaos met beleid

Last but not least: Stel duidelijke regels op binnen jouw organisatie over wie toegang heeft tot welke informatie en hoe er moet worden omgegaan met datalekken (want ja, ook dat beste paard struikelt weleens). Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en valt er makkelijker terug te grijpen indien nodig.

Bescherming van bedrijfsinformatie in een notendop – of liever gezegd, in een kluis zo sterk als Fort Knox. Met deze richtlijnen kun je weer rustiger slapen want geloof me; voorkomen is echt beter dan genezen! Ga dan ook zeker aan de slag met het toepassen van deze tips. Zo heb je direct al een veiligere online werkomgeving.

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment